M-a mirat un pic usurinta cu care politicienii moldoveni trateaza cele intimplate la ambasada Rusiei, interpretind iesirea ambasadorului Kuzmin drept “gafa” diplomatica. O fi si asta, nu e exclus, dar atita timp cit nu ai reactia oficiala a MID-ului (ministerul afacerilor externe rus) e greu sa spui daca e “gafa” ambasadorului sau ceva mai mult… Nu stiu cit de mult politicienii moldoveni cred in ceea ce spun… posibil se incearca aplanarea acestui incident…
Analistii nu prea se inghesuie sa explice incidentul, mare parte ori trec cu vederea, ori lanseaza comentarii pline de emotii fara a incerca sa explice cele intimplate… Sigur, emotiile pot fi intelese (tinind cont de contextul alegerilor si polarizarea societatii), iar reactia diplomatilor moldoveni este normala, fireasca (nu vad nicio declaratie de ‘razboi‘ sau un curaj iesit din comun din partea diplomatilor moldoveni precum se vehiculeaza in unele surse media).
Posibil toti asteapta reactia oficiala a Rusiei. Eu nu am sa astept si am sa incerc sa explic iesirea lui Kuzmin. Propun cinci ipoteze de lucru. Primele doua in legatura cu viitoarele negocieri pe problema transnistreana (A); 2 si 3 in legatura cu contextul intern al MD (B) si doar ultima luind in calcul “gafa” (C).
A. Daca pozitia lui Kuzmin nu este o ‘gafa’ si daca aceasta este legata de negocierile de la Moscova in formatul 5+2, exista cel putin doua piste de reflectie:
1. Sau se pregateste terenul pentru 21 iunie unde reinceperea negocierilor ar trebui sa insemne recunoasterea Transnistriei ca parte egala restului MD si deci ar facilita “federalizarea”, sau…
2. se incearca provocarea unei reactii negative din partea Chisinaului pentru a opri inainte de a incepe negocierile pentru a spune mai apoi, “priviti, noi facem tot ce ne sta in putere iar Chisinaul blocheaza reglementarea prin “neconstructivismul” lor”… Felul in care Lavrov atentiona anterior despre gasirea unui ‘compromis’ si despre ‘extremismul’ pozitiei Moldovei plecind (asa cum e normal!) de pe pozitia statului unitar, pare a fi sugestiva in acest context.
B. Posibil finalitatea iesirii lui Kuzmin sa aiba legatura cu situatia interna in Moldova. Aceasta perspectiva nu exclude insa valabilitatea primelor ipoteze.
3. E posibil ca “gafa” (i.e. intentionata) a lui Kuzmin sa urmareasca polarizarea si mai mare a societatii mldovenesti in asa fel incit segmentul ‘rusofob’ din capitala sa mobilizeze populatia ‘non-rusofoba’ (la general vorbind) si sa dea preferinta candidatului comunist la alegerea primarului Chisinaului – miza fiind deci primaria capitalei si consecintele acesteia (despre consecinte, vom discuta dupa turul doi).
4. Posibil miza sa fie incercarea de a diviza si mai mult alianta. Ipotetic vorbind, in asa situatie e logic sa ne asteptam la declaratii dure din partea PL-ului si la declaratii ceva mai ‘moderate’ din partea PD si PLDM. Astfel PL ar iesi drept un actor izolat si “rusofob”, impiedicind coalizarea fortelor AIE inainte de turul doi, minimizind deci sansele lui Dorin Chirtoaca.
C. 5. Totusi nu e exclus (in ultimul rind) ca e vb de o gafa… diplomatii rusi s-au deprins sa trateze Tiraspolul la egal cu Chisinaul… de fapt cam ingrijorator de multa lume s-a deprins… am observat de multe ori cum in unele stiri jurnalistii uita sa puna gilimele cind scriu despre “rmn”, iar de multe ori se scrie cu majuscule RMN… Deci nu e exclus sa fie o gafa provocata de inertie…
Dintre toate ipotezele, cele mai vulnerabile mi se par ipoteza nr. 3 si 5. Cea dintii fiindca s-ar putea ca efectul sa nu fie unul de dezbinare, ci dimpotriva, o consolidare a sentimentului statalist care anume in fata unor provocari externe se coaguleaza… si cea din urma, fiindca daca ar fi fost “gafa”, Moscova nu ar taragana sa dea un raspuns prompt prin care sa calmeze spiritele, in pofida faptului ca MID-ul este in prezent super ocupat… Logic, nu e bine sa incingi spiritele inaintea unui eveniment precum reluarea negocierilor 5+2, or Moscova pretinde ca vrea rezolvarea conflictului si ca e un mediator constructiv…
Voi ce explicatie aveti? Propuneti ipotezele…
Sursa: Laborator de analiza politica si relatii internationale