Guvernul nu ar fi căzut dacă Maia Sandu ar fi ascultat de Bruxelles și de București. De această părere este deputatul Octavian Țîcu, care susține că înaintea căderii Guvernului Sandu, au existat numeroase solicitări de la Bruxelles și de la București către Maia Sandu și i s-ar fi recomandat să discute cu cei din PDM.
„S-au făcut presiuni mari asupra Maiei Sandu să meargă la negocieri cu PD. S-au făcut și de la Bruxelles și de la București. S-a rugat să se meargă la negocieri fie seara sau chiar dimineața (n.red: în ziua moțiunii), dacă mergea, eu cred că Guvernul Maia Sandu ar fi rămas. Cu acele garanții care ar fi fost date PD-ului, dar lucrurile astea nu mai contau. Guvernul ar fi putut merge în continuare cu concursul, ar fi putut fi ales un procuror general care ar fi fost convenabil tuturor părților implicare”, a declarat Octavian Țîcu în cadrul unei emisiuni tv.
Totodată Octavian Țîcu a mai menționat că toate acestea s-ar fi făcut pe fundalul inițierii anchetei în privința lui Igor Dodon și asta ar fi simplificat lucrurile foarte mult, însă nici acum nu este târziu dacă se găsește un consens din partea tuturor partidelor care își doresc integrarea europeană.
La rândul său, Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM, a declarat că în cadrul aceleași emisiuni că își dorește „discuții publice și deschise” cu cei din Blocul ACUM și nu a exclus în totalitate probabilitatea creării unei coaliții cu dreapta.
Amintim că pe data de 12 noiembrie 2019, Guvernul condus de premierul Maia Sandu a fost demis cu votul comun al celor 63 de deputați din partea fracțiunilor PSRM și PDM. Asta, după ce a 8 noiembrie 2019, socialiștii lui Igor Dodon au înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu pe motiv că proiectul privind legea procuraturii propus de Executiv ar fi neconstituțional și ar contraveni normelor internaționale.