Fostul deputat și unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, Ion Mărgineanu, a lansat la Bălți două cărți. Este vorba despre jurnalul de drum „Traseul Centenarului Marii Uniri” și o dramă optimistă, aproape adevărată, precum spune scriitorul, „O mireasă pentru tata”, potrivit Nord News.
„Am venit la dumneavoastră cu toată sinceritatea, pentru a face bine și dacă am să reușesc să plecați mulțumiți de aici, voi fi și eu mulțumit”, și-a început discursul fostul deputat.
„Traseul Centenarului Marii Uniri” descrie călătoria lui Ion Mărgineanu din 2018, de la Bălți până la Alba Iulia. Profesorul de aproape 80 de ani a mers pe jos 520 de kilometri pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.
„Sunt clipele pe care le-am trăit pe parcursul unei luni, ba chiar mai mult. Nu doar pe traseu am avut evenimente foarte importante pentru mine, dar și pentru cei care m-au susținut Dacă vrei să faci ceva, Dumnezeu te ajută”, a subliniat unul dintre semnatarii Declarației de Independență a R. Moldova, Ion Mărgineanu.
Cea de-a doua carte este o încercare de a readuce în lumea spirituală a oamenilor valorile creștine, cele ale familiei, ale relațiilor dintre soți, copii și părinți, povestește scriitorul.
„Cealaltă carte se cheamă „O mireasă pentru tata”. Am avut niște emoții deosebite, retrăiri sufletești și m-am gândit să scriu. Și le-am așternut pe hârtie acele gânduri”, a mai spus Mărgineanu.
Lansarea a avut loc într-o zi simbolică pentru cei ce simt românește, și anume în 3 martie, atunci când s-au împlinit 102 ani de la momentul în care Zemstva din Bălţi a decis în unanimitate votarea unei scrisori către Sfatul Țării, în numele reprezentanților din tot ținutul, în care își manifestă dorința de revenire la Patria Mamă.
„Am ales anume ziua de 3 martie pentru că această zi nu putea să treacă neuitată fără un astfel de eveniment- prezentarea acestor cărți pentru Bălți, care urmează să fie transmise tuturor instituțiilor de învățământ din municipiul nostru. În cartea „Calea Centerarului Marii Uniri” mă regăsesc și eu în anumite secvențe, poze, evenimente. Eu nu puteam să nu mă implic”, a menționat liderul Organizației Teritoriale PUN Bălți, Sergiu Burlacu.
Cărțile „Traseul Centenarului Marii Uniri” și „O mireasă pentru tata” au ajuns pe rafturile Bibliotecii Științifice a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți și la mai multe instituții de învățământ din oraș.