„Există estimări că ar fi în jur de 20 de mii de tone de muniții, dar adevărul e că, cel puțin din 2008, în afară de militari ruși, la Cobasna nu a fost nimeni”. Declarația a fost făcută de Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare, care a remarcat că explozia din Liban ar trebui să impulsioneze eforturile de căutare a unei soluții pentru depozitul de muniții rusești de pe teritoriul Republicii Moldova.
„Din primele zile de independență a Republicii Moldova și până în prezent, fără excepții, toate guvernările care au fost până acum au zis clar că prezența militară străină pe teritoriul statului nostru trebuie să înceteze necondiționat și trebuie să fie retrase trupele străine – și munițiile, și armamentele. Bine, armamentele au fost retrase, a rămas un stoc impresionant de muniții și știți foarte bine că în ‘99, în cadrul summitului OSCE, Rusia s-a angajat să retragă tot ce a mai rămas, lucru care nu s-a mai întâmplat și sunt câteva probleme”, a explicat Alexandru Flenchea.
Sursa a mai subliniat că dincolo de problema de ordin politic și, anume subminarea suveranității statului prin prezența trupelor și munițiilor străine fără acordul țării-gazdă, există și anumite neclarități și în ceea ce privește securitatea și siguranța populației. „Deci, există estimări că ar fi în jur de 20 de mii de tone, dar adevărul e că, cel puțin din 2008, în afară de militari ruși, de ofițeri ruși, la Cobasna nu a fost nimeni. A fost o vizită a ambasadorilor țărilor membre OSCE de la Viena în vara anului 2008, dacă îmi amintesc corect, nu au fost experți, asta tot e important, că nu au fost experți capabili să evalueze conținutul acelor depozite sub aspect de riscuri de ordin militar și sub aspect de riscuri de ordin de siguranță, adică de siguranță antiincendiară și explozii, și toate legate de asta. Repet, dincolo de marea problemă de ordin politic, riscuri de securitate și pericolul eminent de dezastru persistă, pentru că cel puțin din spusele experților care au fost totuși acolo în perioada când Federația Rusă coopera în cadrul angajamentelor sale în cadrul OSCE, estimările sunt că tot ce a mai rămas acolo, de fapt, sunt muniții vechi, învechite și moral, dar cel mai important fizic, care nu mai pot fi transportate și asta la fel e una din estimări și una din interpretări că ceea ce a mai rămas e ceea ce nu a putut să fie fizic transportat în perioada 1999-2004, când au avut loc evacuările pe cale ferată. Deci, vă dați seama, înseamnă că tot ceea ce fizic nu poate fi transportat, nu este transportabil, probabil poartă riscuri de securitate”, a mai declarat fostul vicepremier de la Chișinău pentru Europa Liberă.
Totodată, Alexandru Flenchea a mai adăugat că, fiind cea mai interesată, R. Moldova ar trebui să fie prima care să insiste pe găsirea unei soluții pentru depozitul de muniții ruse de la Cobasna.