Generalul Ion Costaș, primul ministru al Apărării de la Chișinău, ar putea participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a acceptat cererea repetată și a înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea acestuia la funcția de Președinte al Republicii Moldova.
După ce, la 3 septembrie, a primit refuz din partea autorității electorale pe motiv că „procedura de desemnare a candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova și constituirea grupului de inițiativă nu au fost realizate cu respectarea cerințelor legale stabilite în acest sens”, generalul Ion Costaș a mai încercat o dată. Astfel, patru zile mai târziu, pretendentul la funcția de șef al statului a depus repetat documentele.
Prin urmare, astăzi, după ce a examinat corectitudinea actelor prezentate, CEC a înregistrat grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului Ion Costaș la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Precizăm că generalul Ion Costaș și-a exprimat intenția de a candida independent „la cerința oamenilor de bună-credință, a combatanților, participanților la război”. El s-a declarat împotriva stataliștilor și a subliniat că vrea unirea cu România, care este „unica soluție viabilă pentru a ne integra în spațiul european”.
Tot astăzi, CEC a înregistrat alte două grupuri de inițiativă pentru susținerea următorilor pretendenți: Violeta Ivanov, candidat desemnat de Partidul Politic „Șor” și Constantin Oboroc, candidat desemnat de adunarea cetățenilor.
Membrii grupurilor de inițiativă înregistrate urmează să colecteze, până la 1 octombrie 2020, cel puțin 15 mii, dar nu mai mult de 25 de mii de semnături, care vor fi prezentate la CEC. După examinarea acestora, autoritatea electorală va lua o decizie în privința înregistrării candidaților în cursa electorală pentru funcția de șef al statului.
În context, precizăm că pe lângă cele de astăzi, autoritatea electorală a înregistrat și alte grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii candidaților la funcția de președinte al R. Moldova. Este vorba despre: Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN), Andrian Candu („Pro Moldova”) și Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral Unirea).
Doi dintre acești candidați deja au depus listele de semnături la CEC. Prin urmare, în urma tragerii la sorţi, Renato Usatîi va fi pe prima poziție în buletinul de vot, iar Andrei Năstase va fi sub numărul doi.
Alegerile prezidențiale se vor desfăşura pe 1 noiembrie, iar turul doi – pe 15 noiembrie, în cazul în care în primul tur nimeni nu va obţine mai mult de 50% din voturi.