România a alocat peste 2 milioane de euro pentru proiecte de cooperare cu Republica Moldova și Ucraina.
În acest sens, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației de la București, a semnat trei contracte de finanțare, în cadrul programelor de cooperare teritorială România – Ucraina și România – Republica Moldova, pentru modernizarea sistemului medical de urgență, achiziționarea unor echipamente pentru intervenții în situații de urgență și eficientizarea pieței muncii.
Unul dintre aceste proiect este cel intitulat „Lanț valoric integrat pentru îmbunătățirea pieței muncii”, în valoare totală de 355.470 euro, care are ca beneficiar lider Consiliul Raional Ialoveni din Republica Moldova și, ca parteneri, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Fundația EDINFO din Iași. Obiectivele acestuia vizează cooperarea regională și transfrontalieră pentru adaptarea curriculei școlare urmate de elevi și studenți, în scopul pregătirii acestora pentru realitățile existente pe piața muncii.
Cel de-al doilea proiect se referă la îmbunătățirea calității și capacității acțiunilor comune de urgență în zona transfrontalieră România – Republica Moldova și are o valoare totală de 325.000 euro. În cadrul acestui proiect vor fi realizate investiții în echipamente de specialitate pentru intervenții în situații de urgență pentru dotarea Departamentului pentru Situații de Urgență Ungheni, acțiuni comune pentru prevenirea inundațiilor, împădurirea/reîmpădurirea malurilor râurilor Prut și Siret, pentru combaterea efectelor inundațiilor, precum și campanii de conștientizare și încurajare a voluntariatului în vederea implicării în activități de prevenție.
Totodată, cel de-al treilea proiect are în vedere îngrijirea de urgență a copiilor din regiunea transfrontalieră România – Ucraina. Acesta are o valoare totală de 1.321.412 euro și prevede în principal:
- renovarea și dotarea Departamentului de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic pentru Copii din Cernăuți;
- achiziționarea unei ambulanțe complet echipate pentru Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava;
- instruirea personalului medical al celor două spitale în furnizarea de îngrijiri de urgență, intervenții chirurgicale și îngrijiri medicale conexe copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, cu accent special pe copiii cu vârsta de până la un an;
- implementarea unui sistem de telemedicină transfrontalieră între Spitalul Clinic pentru Copii din Cernăuți și Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, pentru creșterea calității serviciilor medicale