Criza din sectorul energetic cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău poate fi depășită cu ajutorul Uniunii Europene. Declarații în acest sens au fost făcute de Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova.
Astfel, potrivit europarlamentarului, UE trebuie să sprijine financiar eforturile Guvernului R. Moldova de a compensa creșterile prețurilor la gaz.
„Politic, consider că ceea ce Uniunea Europeană trebuie să facă pentru R. Moldova e să vină cu un sprijin, pentru că e și un mesaj politic foarte important, e și o concretizare a declarațiilor politice și a retoricii la nivelul european pe care am văzut-o până acum. Deci sunt două planuri, ambele la fel de importante.
Una ar fi identificarea unor soluții cât se poate de practice pentru alimentarea cu gaze și trebuie să găsim disponibilitate de gaz la niște prețuri rezonabile pentru R. Moldova, bineînțeles că trebuie să ținem cont și de realitatea din piața energiei la nivel european. Știm cu toții că întregul continent se confruntă cu această criză, prețurile cresc peste tot, nu doar aici în R. Moldova, și atunci soluțiile pe care le găsim pentru aprovizionarea cu gaz vor reflecta și realitatea din piață.
Dincolo de acest element operațional, de identificare a unor surse de aprovizionare cu gaz, cred că ceea ce mai poate face UE și cred că trebuie să facă Uniunea, este să sprijine financiar efortul pe care Guvernul de la Chișinău îl va face în compensarea acestor creșteri, la nivelul populației, și chiar la nivelul unor agenți economici cheie pentru economia Moldovei”, a declarat Dragoș Tudorache pentru TVR Moldova.
Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic. Se întâmplă după ce actualul contract de livrare a gazului a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, „prețul la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova”.
Miercuri, 13 octombrie 2021, Natalia Gavriliță, premierul de la Chișinău, a anunțat că „negocierile cu Gazprom continuă” și că acestea „nu sunt simple”. Totodată, oficialul a mai dat asigurări că, în același timp, se examinează mai multe soluții, pentru diferite eventualități, astfel încât instituțiile publice și cetățenii să fie protejați.
Ulterior, după convocarea ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale.