Tactica așa-ziselor autorități din Transnistria de a accepta ședințe de lucru doar la sediile din orașul Tiraspol și Tighina ale Misiunii OSCE în Republica Moldova ar trebui schimbată, întrucât este vorba de o „politizarea artificială a unei probleme inexistente”.
Mesajul respectiv a fost transmis miercuri de vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, Oleg Serebrian, în cadrul unei întrevederi cu reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting.
„Pretinsa existență a barierelor în calea liberei circulații pe malul drept motivate de incriminarea separatismului în legislația națională este, în realitate, o imagine inversată în lumina restricțiilor și obstacolelor menținute abuziv de către Tiraspol în/dinspre localitățile din regiunea transnistreană”, a menționat oficialul de la Chișinău potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, Oleg Serebrian a precizat că în anul 2023 au avut loc două întrevederi ale reprezentanților politici de pe ambele maluri ale Nistrului și cinci ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, în formatele de interacțiune existente Chișinăul promovând politici de reintegrare a R. Moldova și de rezolvare a problemelor stringente ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
El a mai informat despre situația alarmantă a respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană „care se deteriorează în mod continuu și unde nu sunt protejate nici chiar persoane cunoscute opiniei publice, cum a fost cazul omorului cu semne vizibile de tortură a cetățeanului Republicii Moldova, Oleg Horjan”.
Oficialul a reiterat în acest context solicitarea către OSCE de a acorda sprijin organelor de drept de la Chișinău în vederea investigării circumstanțelor și probelor în acest caz.
„Cu privire la subiectele frecvent invocate de către Tiraspol (autorizarea importurilor de diferite bunuri, asigurarea cu polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, înmatricularea autovehiculelor din regiune etc.) s-a accentuat că prevederile cadrului normativ național se aplică în mod echitabil și nediscriminatoriu pe întreg teritoriul R. Moldova”, se mai arată în comunicatul Biroului pentru Politici de Reintegrare de la Chișinău.