Republica Moldova are legături economice prea strânse cu țările membre ale CSI pentru a ieși din această organizație. Este opinia lui Serghei Lebedev, secretarul general al Comunității Statelor Independente (CSI).
El consideră că în prezent nu ar exista un adevărat pericol ca Republica Moldova să părăsească CSI.
„Pentru moment, nu văd un astfel de pericol. R. Moldova și poporul său are interese obiective, care dictează necesitatea păstrării statutului de membru al CSI. Este vorba despre relații foarte și foarte strânse. R. Moldova denunță, însă, înțelegeri de ordin umanitar, politic și militar din cadrul CSI. Suntem profund întristați, pentru că e demonstrat factologic că acest lucru nu este în interesul R. Moldova. Sperăm că R. Moldova va continua să participe la colaborarea în cadrul CSI pentru că orice colaborare este reciproc avantajoasă” a declarat Lebedev citat de presa din Belarus.
Potrivit acestuia, ieșirea ipotetică a Republicii Moldova din CSI și ruperea legăturilor cu țările membre ale acestei comunități vor aduce daune în primul rând Chișinăului.
„Rusia și Comunitatea în general este o mașinărie atât de mare, cu un potențial economic și politic uriaș, așa că vom putea să supraviețuim acestei ieșiri. Însă, pentru R. Moldova această decizie va fi una dureroasă” a insinuat Lebedev.
Oficialul susține că statutul de stat membru al CSI nu ar împiedica Republica Moldova să-și aprofundeze relațiile sale cu statele europene.
„Cine este împotrivă? Și alte state ale CSI încearcă să dezvolte astfel de relații. Dar de ce intensificarea relațiilor cu Europa trebuie să fie însoțită de ruperea relațiilor cu țările CSI? Una nu încurcă alteia. Toată lumea înțelege acest lucru foarte bine. Sperăm că rațiunea va prevala și că R. Moldova va rămâne în cadrul CSI”, a mai adăugat Lebedev.
Menționăm că la sfârșitul anului trecut Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale CSI și a semnalat clar un dezacord total cu tendințele care se manifestă în acest spațiu.
Ulterior, autoritățile de la Chișinău au demarat un amplu proces de denunțare a mai multor acorduri semnate în cadrul acestei organizații. Printre acestea s-a numărat și Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI, adoptată la 26 mai 1996.
Acțiunile respective au fost întreprinse, inclusiv, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de stat candidat la aderarea la UE. Statutul de membru al CSI este incompatibil cu statutul de membru al UE.