Zeci de oameni s-au reunit luni, 30 octombrie, la monumentul „Recviemul Dragostei” din Chișinău pentru a-i comemora pe artiștii Ion și Doina Aldea-Teodorovici, cuplul care a fost unul dintre simbolurile românismului de peste Prut.
La eveniment a fost prezent și un grup de elevi de la Liceul „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău, transmite TVR Moldova.
„Ei sunt cei care ne-au ridicat din fundătura care era Republica Moldova. Ei au fost cei care au avut curajul să lupte pentru limba, pentru patria noastră”, a spus o elevă.
La rândul său, Lily Prisăcaru, director adjunct al Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion şi Doina Aldea-Teodorovici” a subliniat la 31 de ani de la moartea artiștilor că „este de datoria noastră să educăm copii, ca numele acestor oameni să fie cât mai mult viu”.
Ion și Doina Aldea Teodorovici au fost printre primi artiști care, în anii 90, au avut curajul să cânte despre limba română și despre Eminescu. Prin creația lor, cei doi au unit cele două maluri ale Prutului.
„Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt simbolurile care ne-au împietrit. Cum Hristos a fost pentru creștinism și a anulat o grămadă de legi și s-a jertfit pentru noi, tot așa și acești oameni s-au jertfit pentru noi. Poate nici ei nu și-au dorit până la capăt, dar asta s-a întâmplat”, a menționat interpretul Viorel Burlacu.
De asemenea, Pavel Mihailov, coleg de facultate cu cei doi artiști, a amintit că Ion și Doina Aldea-Teodorovici au ridicat, prin cântecele lor patriotice, zeci de mii de concetățeni ai Basarabiei înrobite la „lupta pentru emancipare, pentru drepturile noastre naționale care ne-au fost călcate mereu în picioare de către Imperiul Rus”.
Menționăm că luni, 30 octombrie 2023, s-au împlinit 31 de ani de la tragicul accident rutier în care și-au pierdut viața artiștii Ion și Doina Aldea-Teodorovici.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în jurul orei 2.30, maşina cu care cuplul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici părăsea Bucureștiul, îndreptându-se spre Chişinău, s-a răsturnat într-o curbă, în dreptul localităţii Coşereni, la 49 km de Bucureşti, izbindu-se de copaci.
În urma accidentului rutier, şoferul maşinii şi pasagerul din dreapta acestuia au supravieţuit, dar cei doi artişti aflaţi pe bancheta din spate şi-au pierdut viaţa. Accidentul a stârnit mai multe dezbateri cu privire la cauzele reale ale producerii lui, existând suspiciuni că ar fi fost aranjat pentru a-i reduce la tăcere pe cei doi promotori ai Unirii şi ai limbii române dincolo de Prut.