Ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer, a declarat că o eventuală soluționare a conflictului transnistrean este imposibilă fără implicare celor doi actori cheie, Chișinăul și Tiraspolul. Acest lucru ar necesita, însă, și un efort mai mare din partea comunității europene.
„În cadrul preşedinţiei ucrainene a OSCE, problematica transnistreană constituie o prioritate. Dar, indiferent de intenţiile Ucrainei şi oricât de activ ar fi Kievul în această direcţie, bineînţeles că în curs de un an nu va reuşi să facă imposibilul, cu atât mai mult fără implicarea directă a părţilor conflictului – vorbim de formatul „1+1”, dacă îl putem numi aşa (Chişinăul şi Tiraspolul – n.n) – care să se aşeze la masa negocierilor, a declarat Teofil Bauer într-un interviu pentru Agerpres.
Totodată, acesta se așteaptă la înregistrarea unui progres în această problemă la viitoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” (Chișinău, Tiraspol, Ucraina, Rusia, OSCE, alături de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană care au statut de observatori) ce va avea loc între 22-23 mai la Odesa.
„În orice caz, suntem interesaţi de menţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, bineînţeles cu confirmarea drepturilor tuturor comunităţilor care locuiesc pe teritoriul respectiv, între care şi comunitatea etnicilor ucraineni, destul de numeroasă”, a mai adăugat ambasadorul Ucrainei la București.
Potrivit sursei, pentru a aborda problema statutului așa numitei regiuni transnistrene, nu este suficient nici formatul „1+1” şi nici „1+1 şi plus Ucraina”. „Ar mai trebui şi eforturile comunităţii europene şi ale celorlalţi factori implicaţi. În afară de formatul „1+1”, funcţionează formatul „5+2”, dar, cu părere de rău, nici acest cadru nu este suficient pentru a da un impuls corespunzător acestui proces”, a afirmat Bauer.
De asemenea, Teofil Bauer a declarat că Ucraina este interesată de rezolvarea conflictului transnistrean decoarece acesta a creat mari probleme inclusiv pentru Ucraina, dat fiind faptul că statul acesta are frontieră comună cu zona respectivă.
„Ne-am confruntat cu criminalitate transfrontalieră, cu contrabandă cu mărfuri şi trafic de persoane. Nu e totul în ordine cu democraţia în regiunea respectivă. Credeţi-mă că Ucraina este prima interesată de înregistrarea unui progres în direcţia reglementării acestui conflict. Se pune întrebarea dacă renumele şi imaginea OSCE sau ale Ucrainei sunt suficiente pentru a da un impuls corespunzător acestui proces”.
În final, potrivit Agerpres, Teofil Bauer a conchis că, în opinia sa, multe dintre probleme sunt legate de nivelul foarte scăzut al dezvoltării socio-economice a regiunii respective. „Toate formatele existente în cadrul cărora se încearcă rezolvarea acestei chestiuni se ocupă mai mult de aspecte politice. Mi se pare că problema constă nu numai în politică, ci mai ales în economie. De aceea, aşa cum a menţionat şi ministrul nostru de Externe, trebuie să se acorde mai multă atenţie aspectelor economice, deoarece anume de ele depinde viaţa de zi cu zi a oamenilor respectivi, care fac alegerea”.