Ziua de 1 aprilie a fost instituită de Parlamentul României, în mai 2011, ca Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.
Ca urmare a ultimatumului primit la 28 iunie 1940 din partea Uniunii Sovietice, România a fost obligată să cedeze Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi partea de nord a Bucovinei. La 1 aprilie 1941, aproximativ 2-3000 de români, după unele surse, 4-5000 după alte surse, locuitori ai satelor de pe valea Siretului (Pătrăuţii-de-Sus, Pătrăuţii-de-Jos, Cupca, Corceşti, Suceveni), purtând în faţă icoane, prapuri şi cruci din cetină, au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă, încercând să se refugieze din Uniunea Sovietică în România. Aceștia au fost împușcați sau înjunghiați de către grănicerii sovietici și aruncați în gropi comune, peste care s-a turnat var stins. Supravieţuitorii au fost urmăriţi şi spintecaţi cu sabia. După masacrul denumit și ,,Katynul românesc” a fost declanşată o amplă operațiune de represalii. Astfel, în noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de români au fost ridicaţi din casele lor şi deportaţi în Siberia şi Kazahstan.
Pentru a urmări dramele românilor de la Fântâna Albă accesați următorul link: http://www.youtube.com/watch?v=w82ifa6zfjU.