Mai multe companii din Republica Moldova ar putea relua exporturile de mere către Federaţia Rusă, informează Europa Liberă.
Potrivit sursei citate, agenţia Rosselhoznadzor, serviciul rus pentru siguranţa alimentelor, scrie, într-o declaraţie publicată pe site-ul instituţiei, că s-a ajuns la o înţelegere cu Agenţia Naţională a Republicii Moldova pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). În documentul serviciului rus se precizează că ridicarea embargoului pe mere este generală pentru firmele de specialitate din regiunea transnistreană, Rosselhoznadzor atenţionând că, în cazul nerespectării normelor fitosanitare, exportul de mere va fi oprit din nou.
Informaţia nu este încă confirmată şi pe site-ul ANSA.
Rusia a interzis importul de fructe din Republica Moldova începând cu luna iulie 2014, pe fondul apropierii Chișinăului de Uniunea Europeană.
20 de tone de mere moldoveneşti au fost respinse recent de către autorităţile ruse. Transportul era autorizat printr-un certificat fitosanitar eliberat în Belarus, iar experții Rosselkhoznadzor din regiunea Smolensk au returnat merele ”expeditorului”.
Serviciul rus pentru siguranţa alimentelor şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea în ceea ce priveşte tentativele Belarusului de a reexporta în Rusia produse alimentare pe care Moscova a pus embargou, drept răspuns la sancţiunile ţărilor vestice, notează presa moscovită.
21 de tone de mere au fost distruse pe 14 ianuarie de buldozere ruseşti, după ce autoritățile din regiunea Belgorod au descoperit că merele nu proveneau din Chile, ci din Republica Moldova.
Statele regiunii MENA, respectiv Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania, Irak, Libia şi Siria, reprezintă una dintre ţintele principale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova privind dezvoltarea schimburilor comerciale.
Potrivit unui comunicat ANSA, exportul de mere din Republica Moldova în Egipt a constituit o premieră, fiind exportată o cantitate de peste 600 tone în luna decembrie a anului trecut. “Acest export a deschis calea pentru alți producători, la moment fiind în curs de desfășurare negocieri pentru noi contracte de export”, precizează reprezentanţii ANSA în comunicatul de presă al instituţiei.
De asemenea, au fost continuate relațiile comerciale cu parteneri tradiționali cum ar fi Belarus, Ucraina, Kazahstan, Georgia. În aceeași perioada a crescut considerabil și volumul exporturilor către România, se mai arată în comunicat.
ANSA mai menţionează că o altă rută comercială a merelor din Republica Moldova a ajuns în Statele Unite.
Tot în acest an, mai menţionează ANSA, merele moldoveneşti au înregistrat şi primele exporturi către Bangladeş.