Comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, spune că scopul trupelor ruse din regiunea transnistreană este acela de a împiedica Republica Moldova să se „încline” către Vest. Breedlove a dat de înţeles că în prezent Republica Moldova se află în plină ofensivă propagandistică a Rusiei.
„Ceea ce ar trebui să facem ar fi să ne uităm atenţi acolo unde avem de-a face cu o puternică campanie mediatică, iar asta se întâmplă acum în Republica Moldova şi în alte locuri”, a răspuns comandantul forţelor NATO în Europa parlamentarilor americani, citat de Z News, în cadrul unei audieri la Capitol Hill, unei întrebări cu privire la următoarea ţintă a Moscovei după Ucraina.
„Trupele ruse din Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.) sunt acolo pentru a stopa înclinarea spre Vest a Republicii Moldova”, a mai declarat Philip Breedlove.
Generalul american a mai precizat că a prezentat Administraţiei Obama opţiunile pe care le are la dispoziţie în criza din Ucraina, printre acestea numărându-se oferirea de armament greu armatei ucrainene şi instruirea personalului militar.
Referindu-se la problema ucraineană, premirul britanic Davin Cameron spune că sancțiunile impuse Rusiei au fost necesare pentru a proteja Republica Moldova și Țările baltice de destabilizare, precizând că sancțiunile ar trebui extinse dacă președintele rus Vladimir Putin nu-și va retrage trupele din Ucraina.
Cameron consideră că retragerea trupelor ar fi un “miracol”.
Premierul britanic a anunțat că va trimite 75 de militari în Ucraina luna viitoare.
David Cameron a mai afirmat că dacă Uniunea Europeană nu reușește să-i țină piept lui Putin în Ucraina, vor fi consecințe pentru toată Europa, în special pentru Republica Moldova și Țările baltice.
„Putin ştie că, dacă va ataca un stat NATO, va atrage o ripostă din partea NATO”, a spus Cameron.
Premierul britanic a ținut să amintească articolul 5 al Cartei NATO, care prevede o acțiune militară comună a statelor NATO în cazul în care un stat membru al Alianței Nord-Atlantice este atacat.
“Rusia se comportă agresiv chiar în momentul în care noi vorbim”
Acelaşi avertisment, legat de extinderea ingerinţelor Rusiei în direcţia Republicii Moldova şi a ţărilor baltice, l-a dat recent şi ministrul lituanian de Externe Linas Linkevicius.
„Rusia se comportă agresiv chiar în momentul în care noi vorbim. Eu văd ameninţări la adresa tuturor ţărilor din regiune. Nu este vorba doar de statele baltice, ci şi de altele”, a declarat şeful diplomaţiei lituaniene, menţionând Republica Moldova printre ţările vizate de pericolul rusesc, citat de BBC News online.
Şi ministrul brianic al Apărării, Michael Fallon, a avertizat asupra riscului ca Rusia să încerce să destabilizeze ţările baltice.
„Sunt îngrijorat în legătură cu acţiunile (preşedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra ţărilor baltice, de modul în care testează capacităţile NATO”, a afirmat Michale Fallon.
Fallon a subliniat că NATO trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei, „indiferent ce formă va lua aceasta”.
Coridor terestru prin regiunea transnistreană
La începutul acestei luni, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, exilat în prezent în Statele Unite, a afirmat că Vladimir Putin are în plan crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană şi că, pentru a obţine acest lucru, va recurge la toate stratagemele posibile, inclusiv organizarea unei lovituri de stat militare în Ucraina sau provocarea unor revolte la Kiev.
“Acum el are un plan — noi capete de pod la Debalțevo (nod strategic ce leagă regiunile separatiste Donețk și Lugansk – n.r.), apoi crearea unui coridor prin Volnovaha până în Crimeea. Apoi, dacă totul va merge conform planului, va încerca să înainteze spre Odessa, să ajungă în Basarabia (ucraineană), iar mai apoi în Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.). Ca în cele din urmă, să unifice acest coridor”, a afirmat Saakașvili, citat de agenția de presă Unian.
Alexei Fenenko, specialist rus în probleme de securitate, nota, într-o analiză pentru portalul Russia Direct, că există o mare tentaţie în planul revizionist al lui Vladimir Putin în spaţiul ex-sovietic de a rezolva problema regiunii transnistrene a Republicii Moldova prin mijloace militare.
„O problemă mai puţin vizibilă, dar nu mai puţin periculoasă, o reprezintă Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.). Rusia nu are conexiuni terestre sau maritime cu Armata a 14-a, staţionată pe plan local. În cazul Moldovei (Republica Moldova – n.r.) şi al Ucrainei există tentaţia de a rezolva problema Transnistriei prin mijloace miltiare”, explica Fenenko.
Enclava Kaliningrad ameninţă statele baltice
Pionul strategic al Rusiei în zona statelor baltice îl reprezintă Kaliningradul. Mai multe documente dezvăluite în 2002 de Wikileaks sugerau existenţa unor capacităţi nucleare în această enclavă rusă situată între Lituania, Polonia şi Marea Baltică.
Estonia, Letonia şi Lituania, cele trei republici baltice, anexate de către fosta Uniune Sovietică în timpul celu de-al Doilea Război Mondial, dar care şi-au proclamat independenţa în 1991, după colapsul blocului sovietic, sunt state membre NATO, însă au un “călcâi al lui Ahile” comun: numeroasa diasporă rusă, care ar putea fi exploatată de Rusia după acelaşi tipar de război hibrid – a “prigoanei etnice a ruşilor” – folosit în estul Ucrainei.
Lituania, de altfel, a publicat deja un manual de supravieţuire în cazul unui conflict armat cu Rusia.
”Păstraţi-vă mintea limpede, nu intraţi în panică şi nu vă pierdeţi raţiunea. Focurile de armă în apropierea locuinţei voastre nu înseamnă sfârşitul lumii”, este unul dintre sfaturile din manual.
Ministerul Apărării a trimis manualul în librăriile din Lituania, iar cartea va fi distribuită şi la evenimente militare.
Printre sugestiile din manual, se anumeră şi una care vizează reţelele de socializare. În eventualitatea unei invazii, cartea sugerează că lituanienii trebuie să se organizeze pe Twitter şi Facebook şi să încerce să atace cibernetic inamicul.
Guvernul Lituaniei ia, de asemenea, în considerare ca toate clădirile nou construite să fie prevăzute cu adăposturi.
Paradă militară NATO în Estonia
Presa estonă a relatat marţi, 24 februarie, că trupe şi echipamente militare NATO au defilat în oraşul Narva, la doar 300 de metri de frontiera cu Rusia, în cadrul unor evenimente şi ceremonii prin care Estonia a marcat, începând de luni, 79 de ani de la proclamarea independenţei. Mai mult de 140 de echipament NATO au luat parte la parada militară din Piaţa Peetri din Narva, de la blindate americane de tip M1126 şi până la sisteme antitanc şi antiaeriene şi vehicule blindate estone. Aproximativ 100 de militari letoni, lituanieni, olandezi, spanioli, britanici şi americani au defilat alături de circa 1.300 de militari estoni pe străzile din oraşului de 60.000 de oameni, majoritatea de etnie rusă.
Situat în partea de est a Estoniei, Narva se află printre potenţialele ţinte ale Kremlinului într-o eventuală invazie militară a Moscovei.