Rusia a transferat regiunii transnistrene asistenţa financiară pentru achitarea suplimentelor la pensiile locuitorilor pentru lunile restante, ianuarie şi februarie.
Potrivit IPN, autorităţile de la Kremlin au virat Tiraspolului 522 de milioane de ruble ruseşti (156 de milioane de lei), care vor acoperi, însă, numai prima jumătate a acestui an.
Într-un interviu acordat postului de televiziune “Rossia”, aşa-zisul ministru de Externe al regiunii transnistrene, Nina Ştanski, a catalogat drept ,,speculații politice” pozițile publice potrivit cărora Moscova întârzie să sprijine financiar regiunea transnistreană. ,,Rusia a asistat Transnistria nu numai în perioade grele. (…) Rusia oferă asistență Transnistria în mod sistematic: există o mulțime de obiective sociale pe care le construiește Federația Rusă aici și pentru care acordă o mulțime de bani. Rusia oferă asistență financiară în diferite domenii, inclusiv pentru pensionari”, a afirmat Ştanski.
Totuși, Nina Ștanski a admis că sprijinul material pentru regiunea trasnistreană întârzie ,,din motive tehnice”, însă el va fi acordat tuturor cetățenilor din regiune, fie ai Republicii Moldova, ai Ucrainei sau ai Rusiei. ,,Rusia nu oferă asistență diferențiată aici”, a punctat aceasta.
Potrivit lui Ștanski, blocada cu care s-ar confrunta regiunea transnistreană afectează plata integrală a salariilor și pensiilor. „Primul impuls l-am simțit încă în 2003, atunci când acțiunile coordonate ale Ucrainei și Moldovei ne-au permis să ne reorientăm întreprinderile spre piața europeană. În 2006, menghina s-a strâns și mai mult. Toată activitatea noastră economică externă, contrar normelor internaționale de drept existente, a fost reorientată, iar noi am fost nevoiți să ne dezicem de piețele noastre tradiționale CSI, Rusia, și să trecem la piețele UE, care „pur întâmplător” ne-au acordat preferință. Astăzi situația pur și simplu a ajuns la apogeu”, a spus Nina Ștasnki.
Aceasta este de părere că din cauza acestor constrângeri regiunea a pierdut venituri acumulate în buget din taxele vamael, motiv din care nu pot fi achitate deplin salariile și pensiile, aspect care trezește nemulțumiri în rândul locuitorilor.
Pentru mai multe informaţii despre situaţia economică dezastruoasă a regiunii transnistrene, citiţi analiza InfoPrut – “Oficial rus, despre Şevciuk: <<O gafă a Preşedinţiei ruse”. Regiunea transnistreană devine <<post-mortem>>”.