Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, spune că nu are un răspuns la întrebarea „Cum este posibil să furi atât de mulţi bani de la o ţară mică?”, referitor la jaful de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Oficialul european a prezentat astăzi un raport referitor la progresul înregistrat de Republica Moldova, după semnarea Acordului de asociere, semant anul trecut în 2 iulie.
Implementarea Politicii Europene de Vecinătate în Republica Moldova
Din raport reiese că Republica Moldova a înregistrat schimbări după semnarea acordului, însă mai sunt multe aspecte care trebuie aliniate la politica europeană.
Extras din raport:
Deficiențele din sectorul bancar au apărut la finele anuui 2014, odată cu adoptarea de către Banca Națională a Moldovei a două decizii ce au presupus plasarea a trei bănci comerciale majore sub gestiune specială, reprezentând 30% din activele bancare (Banca de Economii și Banca Socială, urmate de o decizie similară pentru Unibank). După finalizarea programului FMI precedent în aprilie 2014, nu au fost încheiate acorduri noi cu această instituție deoarece Guvernul Republicii Moldova a avut unele obiecții la cerințele FMI privind îmbunătățirea politicilor fiscale.
Tapiola recomandă luarea de măsuri pentru îmbunătățirea guvernării corporative și controlului în sectorul financiar. Acest demers include consolidarea transparenței acționarilor, dar și a puterii de supraveghere a Băncii Naționale asupra sistemului bancar;
De asemenea, Republica Moldova nu întrunește condițiile să depună cerere de aderare la Uniunea Europeană la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din 21 – 22 mai, spune ambasarorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.