Premierul Chiril Gaburici s-a bucurat că au protestat 40.000 de oameni și a fost la un pas de a ieși în stradă pentru a se alătura protestatarilor, dar nu a fost la curent cu datele organizatorice.
„Că au fost mulți omeni în piață, nu vreau să spun că m-a îngrijorat. M-a bucurat că oamenii s-au unit și au mers și au spus ceea ce au de spus, ba chiar la un moment dat voiam și eu să ies în piață, dar nu știam la ce oră, nu știam detalii de când va fi și cum”, a declarat astăzi premierul.
De asemenea, șeful Guvernului a mai spus că nu se teme de protestatari pentru că nu el a dat aeroportul și a furat miliardul de euro din cele trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.
Gaburici a subliniat că recuperarea banilor reprezintă o prioritate pentru Guvernul pe care îl conduce, subliniind că sectorul financiar bancar este foarte important.
Premierul a mai spus că Guvernul a insistat să primească raportul realizat de compania americană Kroll referitor la furtul unui miliard de doalri, dar aruncă vina pe Banca Națională în ceea ce privește secretizarea raportului și spune că BNM trebuie să negocieze publicarea raportului. De asemenea, Gaburici a făcut apel la jurnaliști să insite pentru desecretizarea raportului.
„Azi dimineață de la prima oră am invitat organizatorii protestelor la o discuție, nu am spus că vreau să negociez, am spus că vreau să discut pentru că am găsit în lista de revendicări a lor lucruri importante, lucruri interesante pe care noi ne dorim, la fel, să le implementăm”, a specificat Chiril Gaburici.
Guvernul a invitat organizatorii protestului masiv de ieri la dicuții la sediul Guvernului, însă Platforma Dreptate și Adevăr a refuzat invitația, lansând alta în schimb. Gaburici a fost invitat la discuții în fața Bibliotecii Naționale.
„Am primit în loc un răspuns de felul că întâlnirea va fi într-un alt local. Eu sunt binedispus să mă întâlnesc să discut, dar în același timp nu sunt un om politic pentru a fi folosită candidatura mea ca persoană care să preia documente, cerințe și să le transmit altcuiva”, a explicat premierul.
La Chișinău au ieșit în stradă în jur de 40.000 de oameni, potrivit estimărilor organizatorilor protestului, Platforma Demnitate și Adevăr. Oamenii au cerut restituirea necondiţionată a miliardului de euro jefuit de guvernanţi, demisia necondiţionată a conducerii Procuraturii, CNA, CNI, CSJ, Curţii de Apel Chişinău, instanţelor din capitală, Consiliul Concurenţei, Serviciului Vamal şi iniţierea procesului real de reformare a acestor instituţii, renunţarea imediată la atacurile antidemocratice asupra libertăţii presei prin adoptarea amendamentelor legislative coercitive la adresa jurnaliştilor şi prin strategii mafiote de a elimina de pe piaţă posturi de televiziune incomode.