Primarul Orheiului, controversatul om de afaceri Ilan Shor, va scăpa de răspundere penală după denunţarea lui Vlad Filat.
Însă acest lucru nu înseamnă că Shor nu poate fi pedespit în cazul altor dosare în care figurează, a anunţat astăzi procurorul anticorupţie Adriana Bețișor.
„Această persoană sau oricare alta care face un autodenunț privind o infracțiune de corupere, legislația RM îl eliberează de răspundere penală, dar asta nu înseamnă că pe alte cauze nu va fi tras la răspundere”, a subliniat Bețișor.
Bogdan Zumbreanu, şeful direcţiei urmărire penală a CNA, a explicat principiul autodenunţului în Codul Penal al Republicii Moldova: „Autodenunțul este o practică internațională și este un instrument eficient de a încuraja denunțarea actelor de corupție”.
Mai precis, este vorba despre o prevedere din art. 325 (alin 4) al Codului Penal care spune că „persoana care a promis, a oferit sau a dat bunuri ori servicii enumerate la art.324, este liberată de răspundere penală dacă ele i-au fost extorcate sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracţiunea pe care a săvârşit-o”.
Vlad Filat se află în arest preventiv pentru 30 de zile.
Fostul premier a fost reținut joi în izolatorul CNA pentru 72 de ore, imediat după ce majoritatea deputaților din Parlament s-au pronunțat pentru ridicarea imunității acestuia.
Procuratura Generală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. Vlad Filat este suspectat că ar fi girat din fotoliul de prim-ministru mai multe fraude, printre care – menţionează anchetatorii – şi privatizarea dubioasă de la Air Moldova, prin majorare de capital.
Fostul lider PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor. Shor l-a denunțat pe Vlad Filat pe 12 octombrie, la două zile după ce fostul premier ar fi încasat din partea primarului de Orhei încă 20 de milioane de dolari, chiar la sediul PLDM.
În această dimineaţă, Ilan Shor a fost audiat timp de mai multe ore la sediul CNA.