„Asachi nu moare, Românul nu piere. Rămâneți statornici ca piatra în vreme”. Cu acest slogan au decis absolvenții promoției 2020 a Liceului Teoretic român-francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău să-și ia rămas bun de la instituția de învățământ care ani la rând le-a cultivat dorința de carte și valorile naționale.
Absolvenții au venit cu acest mesaj inedit pentru elevii din generațiile viitoare, pe care îi îndeamnă să nu uite că sunt români.
La ceremonia de absolvire, tinerii au respectat distanța socială, au purtat mănuși, dar și măști tricolore.
Menționăm că liceul teoretic „Gheorghe Asachi” cu studierea aprofundată a limbii franceze din Chişinău este un nume de rezonanţă în Republica Moldova atât din perspectiva istorică, fiind cea mai veche unitate de învăţământ din republică, cu tradiție de peste 145 de ani, cât şi din perspectiva contemporană, care dezvoltă un demers educaţional, bazat pe valorile înaintaşilor. Instituția de învățământ a fost primul gimnaziu pentru fete inaugurat la data de 8 martie 1864. Aici învățau fetele nobililor, iar orele de artă erau predate de renumitul și principalul arhitect al Chișinăului, Alexandru Bernardazzi.
În 1944, gimnaziul pentru fete, cu numele „Regina Maria”, a devenit prima școală medie din stânga Prutului.
În 2006, Ministerul Educației Tineretului și Sportului, a încercat să modifice denumirea liceului, din „liceu român-francez” în „liceu moldo-francez”, provocând proteste în rândul elevilor și cadrelor didactice. Aceștia au spart, cu ciocane și rangi de metal, panoul cu schimbarea denumirii de pe frontispiciul clădirii.