Decizia Curții Constituționale, prin care Legea care oferă limbii ruse puteri sporite în Republica Moldova a fost declarată neconstituțională, va avea urmări grave. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Dodon, care susține că săptămâna viitoare vor avea loc mai multe proteste în masă.
„Vă jucați cu focul, prieteni. Marginalii de dreapta, aceștia care poartă cușma lui Guguță. Nu trebuie de provocat oamenii. Decizia de ieri a CC va avea urmări serioase. Mă sună deja colegii din raioane nu exclud că săptămâna viitoare vor fi proteste în masă în mai multe orașe din R. Moldova, care se vor consolida aici la Chișinău„, a mai acuzat liderul PSRM.
Totodată, Igor Dodon a învinuit și judecătorii Curții Constituționale că ar avea cetățenia română și nu ar acționa în interesele R. Moldova. „Vedem că, la fel ca și la începutul anului ’90, cineva încearcă să provoace un val naționalist. Acei marginali care, ieri, au jignit vorbitorii de limbă rusă, cetățenii R. Moldova, sunt tot acei care au împușcat pe Nistru la începutul anilor ’90. Este o tendință periculoasă. Cui îi este convenabilă această situație? De ce CC face aceste jocuri? Înțeleg că în componența CC sunt judecători care se consideră români, unii au chiar și cetățenia României. Dar ei sunt în slujba statului R. Moldova și trebuie să apere interesele moldovenilor. Dacă au păreri personale, atunci să le lase acasă, iar la CC trebuie să ia decizii în interesul R. Moldova„, consideră liderul socialiștilor.
Mai mult, Dodon a anunțat că PSRM va înregistra în Parlamentul de la Chișinău un alt proiect pentru a apăra statutul limbii ruse. „Vă promit că noi, PSRM, chiar azi vom înregistra un nou proiect de lege, care va fi pus la vot chiar la prima ședință a Parlamentului din 4-5 februarie, atunci când va fi deschisă o nouă sesiune. Vom insista ca această lege să fie adoptată. Sunt sigur că vom găsi posibilități ca proiectul să fie votat în Parlament. Vom vedea dacă Maia Sandu va promulga legea sau nu. Noi știm poziția Maiei Sandu… Când are nevoie de voturi, vorbește și în rusă, ucraineană… a început deja şi în găgăuză să vorbească. (…) Noi vom face tot posibilul ca această lege să fie votată şi vom asigura acest lucru”, a menționat politicianul rusofil, vorbind în limba rusă în semn de protest față de decizia CC.
Amintim că ieri, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Se întâmplă după ce pe 16 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat proiectul de lege care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul R. Moldova la același nivel cu limba română.
Înainte de a fi votat în Parlament, respectivul proiect de lege elaborat de un grup de deputați socialiști a fost dur criticat și de experții CNA. Ei au atenționat că această inițiativă este un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, dar și că ar putea duce la conflicte între etnii.