Partidul Liberal din Moldova a condamnat declarația lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, conform căreia, „în 1940, în componența URSS a intrat o parte a Basarabiei, ocupată de România în 1918, dar și Bucovina de Nord” și a venit cu o lecție de istorie pentru liderul de la Kremlin.
Astfel, formațiunea a amintit că în realitate, în 1918, a avut loc Unirea Basarabiei cu România, votată în mod democratic, de Sfatul Țării. „Anterior, în anul 1812, Basarabia a fost ocupată de Imperiul Țarist Rus, prin ruperea în bucăți și împărțirea Moldovei istorice, împreună cu Imperiul Otoman, fără niciun drept. În 1940, a avut loc a doua ocupație a Basarabiei, pe baza înțelegerii criminale dintre Hitler și Stalin – Pactul Ribbentrop-Molotov.
Parlamentul European, pe data de 19 septembrie 2019, a condamnat aceste crime, și a constatat că Basarabia și Bucovina sunt părți ale României, ocupate în iunie 1940 și care nu au fost niciodată returnate. Rusia urmează să recunoască public aceste crime, precum și să plătească despăgubiri pentru execuții în masă, deportări, foamete organizată și celelalte ilegalități comise pe teritoriul Basarabiei si Bucovinei”, a mai specificat Partidul Liberal în reacția sa.
Totodată, PL a cerut Președinției, Parlamentului și Guvernului de la Chișinău să ia atitudine față de declarația lui Putin, să dezmintă afirmațiile false și denigratoare în adresa Republicii Moldova și a României, precum și să-i fie transmisă o notă de protest lui Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău.
Amintim că la 12 iulie 2021, Vladimir Putin a publicat un articol despre „unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, în care a scris, inclusiv, despre România și Republica Moldova.
O bună parte din acel articol este dedicat Ucrainei și tezei lui Putin, conform căreia rușii, ucrainenii și bielorușii sunt același popor. Ulterior, în textul liderului de la Kremlin, a fost strecurat un neadevăr istoric cu privire la România, Vladimir Putin arătându-se convins că „în 1940 în Ucraina Sovietică a intrat o parte din Basarabia, ocupată de România în 1918, dar și Bucovina de Nord”.