Serviciul Vamal al Republicii Moldova a fost, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, gazda delegației Direcției Generale a Vămilor din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România, care s-a aflat într-o vizită de studiu la Chișinău.
Timp de două săptămâni, inspectorii vamali din România au fost instruiți în domeniul utilizării sistemelor de scanare cu raze X, analiza și interpretarea imaginilor scanate, radioprotecția și detectarea materialelor radioactive în procesul de control vamal. Partea practică a activității s-a desfășurat prin efectuarea unor vizite de teren în cadrul posturilor vamale Leuşeni, Palanca şi Giurgiuleşti.
„Reprezentanții ANAF au fost familiarizați cu sistemele de scanare din dotarea autorităţii vamale din Republica Moldova, sistemul de detectare a radiațiilor, tehnicile de inspecţie secundară, procedura de intervenţie în cazurile de alarmă radioactivă. Totodată, participanţii au deprins practici de lucru cu dispozitivele utilizate în depistarea materialelor radioactive, au exersat cunoştinţele acumulate utilizând simulatorul electronic de instruire şi testare în domeniul analizei şi citirii imaginilor scanate – SIMFOX și au fost implicaţi în activități practice în zone de control vamal.
Cursul a fost ținut de formatori interni ai Serviciului Vamal şi de un trainer de la Rapiscan Systems, care şi-au împărtăşit cunoştinţele şi experienţa profesională în domeniile menţionate”, a informat Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
Tot în acest context, la postul vamal Leușeni a fost organizată o ședință bilaterală între reprezentanții autorităților vamale din Republica Moldova și România, care au discutat despre intensificarea colaborării transfrontaliere în vederea contracarării fraudelor vamale și fluidizării traficului de mărfuri şi călători.
Schimbul de experiență şi de bune practici între autoritățile vamale de pe ambele maluri ale Prutului va contribui atât la fortificarea capacităţilor instituționale de combatere a traficului ilicit de mărfuri la frontieră, cât şi la efectuarea unui control vamal mai eficient și expeditiv.
Trainingul a fost organizat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în cadrul unui proiectului de infrastructură ce vizează reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe graniţa România-Moldova, care este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020.