Compania Moldovagaz a venit cu mai multe precizări în contextul stării de alertă în sectorul energetic, instituite din 15 octombrie, prin decizia de miercuri a Comisiei pentru Situații Excepționale din Republica Moldova.
Potrivit companiei, volumul de gaze naturale inclus în contractul cu Gazprom pentru livrare Republicii Moldova în luna octombrie curent constituie 53,8 mil. m3.
„Acesta corespunde capacităților anuale rezervate de către SAP „Gazprom” în anul 2020 pentru SA „Moldovagaz” pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport gaze din Ucraina și acoperă necesitățile consumatorilor protejați din țară (48,489 mil m3) în perioada indicată”, se arată într-un comunicat de presă.
Totodată sursa citată a menționat că rezervarea capacităților suplimentare ale sistemului de transport din Ucraina, care ar acoperi integral necesarul de 90 mil. m3 pentru Republica Moldova pentru luna octombrie curent, urma să fie efectuată prin intermediul licitației conform calendarului ENTSOG pe platforma RBP la data de 20 septembrie 2021.
„Deoarece negocierile privind prelungirea bazei contractuale pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova nu erau finalizate către data de 20 septembrie 2021, pentru a nu sista integral livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, la 30 septembrie curent s-a decis extinderea valabilității contractului existent pentru încă o lună, în volume de gaze naturale limitate, corespunzătoare capacităților deja rezervate de SAP „Gazprom”. Astfel, la începutul lunii octombrie, paralel cu negocierile cu SAP „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care până în prezent nu a fost satisfăcută”, a mai informat Moldovagaz.
De asemenea, compania a venit cu îndemnul către consumatori să raționalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat.
Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale.
Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, „prețul la formula din luna octombrie, nu este unul justificat și ar fi nerealist pentru R. Moldova”. Miercuri, 13 octombrie 2021, Natalia Gavriliță, premierul de la Chișinău, a anunțat că „negocierile cu Gazprom continuă” și că acestea „nu sunt simple”.