Gazoductul Iași-Chișinău este „o mică excepție reușită” pe harta energetică a R. Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, care a vorbit despre situația din sectorul energetic.
Referindu-se la finalizarea negocierilor cu privire la acordul de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova, oficialul a punctat că Gazprom și Moldovagaz vor prelungi din 1 noiembrie 2021 pentru 5 ani termenul contractului semnat în 2006 în condiții reciproc avantajoase.
„Avem acum timp să ne ocupăm temeinic de dezvoltarea sectorului energetic, care să asigure securitatea energetică a țării, eficientizarea consumului și diversificarea surselor de energie. Acest sector a fost ignorat prea mult de guvernele precedente, iar harta energetică a țării, cu mici excepții reușite, cum ar fi gazoductul Iași-Chișinău, arată la fel ca în 1991. Cred că în următorii patru ani vom recroi această hartă, în conformitate cu interesul național, prin interconectări, dezvoltarea capacităților locale, investiții în surse alternative și proiecte regionale în care să ne implicăm activ”, a subliniat Andrei Spînu.
Ministrul a mai explicat că, urmare a negocierilor cu Gazprom, au fost semnate două documente – protocolul și propriu-zis contractul de livrare a gazelor. În context, acesta a precizat că în cadrul discuțiilor nu au existat condiționalități politice, iar pentru a opri speculațiile pe această temă, Guvernul R. Moldova a publicat textul protocolului semnat alături de conducerea concernului rus.
Astfel, a mai remarcat sursa, protocolul prevede patru aspecte principiale pentru părți și opt decizii convenite. Primele patru puncte se referă la efectuarea de către R. Moldova a unui audit independent al întregii sume de datorii Moldovagaz față de Gazprom și Factoring–Finance, pentru gazul livrat consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Un alt punct important din preambulul protocolului se referă la implementarea Pachetului III Energetic, care este o obligație internațională asumată de Republica Moldova.
Potrivit lui Andrei Spînu, tariful la gaze pentru luna noiembrie va fi de aproximativ 450 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în decembrie acesta ar urma să scadă. Totodată, vicepremierul R. Moldova a anunțat că tarifele pentru consumatorii finali ar urma să crească, însă, autoritățile vor oferi compensații pentru a sprijini populația afectată.
„Prețul pe care îl vor plăti consumatorii se stabilește la moment de Moldovagaz care va face toate solicitările către ANRE pentru revizuirea acestui tarif. Cu siguranță, prețul va crește în noile condiții de piață. Am început să cumpărăm gaz la un preț mai mare, dar care nu este cu mult mai mare decât am cumpărat și în alți ani. În același timp, prețul ar putea să crească inclusiv din cauza faptului că a crescut cursul valutar. Pentru a evita speculațiile, avem angajamentul ca în următoarele câteva zile, vorbesc de două-trei zile, Moldovagaz să pregătească tot pachetul de documente ca să meargă la ANRE pentru solicitarea creșterii tarifului, iar Guvernul, în aceeași perioadă, să vină cu pachetul de sprijin pentru cetățeni. Astfel că oricare va fi creșterea, Guvernul să poată ajuta toți cetățenii ca respectiva creștere să nu fie foarte dură în această perioadă complicată de iarnă”, a subliniat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău.
Amintim că, vineri, 29 octombrie 2021, în urma unor negocieri de trei zile, Republica Moldova și Gazprom au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește prelungirea contractului de livrarea a gazelor naturale.