Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a dezmințit informațiile apărute în publicația britanică Financial Times cu referire la negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și Gazprom.
Astfel, șefa statului a explicat, într-un interviu pentru presa rusă, că în cadrul negocierilor nu au existat discuții în care Gazprom ar fi cerut Chișinăului să modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană și să se alăture la Uniunea economică eurasiatică, în schimbul reducerii prețului la gaze.
Președintele Republicii Moldova a mai concretizat că odată cu semnarea contractului între Moldovagaz și Gazprom, criza gazelor a luat sfârșit.
Totodată, Maia Sandu s-a declarat mulțumită de faptul că noul contract a fost semnat și că Republica Moldova va avea gaze după 1 noiembrie, „în condiții pe care statul le va putea îndeplini”.
„Tarifele vor crește, dar această creștere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la prețurile de azi (de pe piața spot – n.red.), care sunt foarte și foarte mari”, a adăugat sursa.
Șefa statului a mai remarcat că problema cea mai mare în negocierile cu Gazprom a fost prețul gazelor, dar și datoriile companiei Moldovagaz, care vor fi evaluate în cadrul unui audit, după care vor continua discuțiile privind plata acestora.
Totodată, chestiunea gazelor va fi discutată și în cadrul unei ședințe a comisiei interguvernamentale moldo-ruse.
Întrebată despre discrepanța prețului la gaze anunțat de vicepremierul Andrei Spînu (450 de dolari pentru o mie de metri cubi) și cel anunțat de agenția rusă TASS (500-600 de dolari), președintele Republicii Moldova a spus că „persoana care a semnat contractul cunoaște mai bine care este prețul”.
Menționăm că Republica Moldova s-a confruntat cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce contractul cu Gazprom a expirat la finele lunii septembrie, acesta fiind prelungit pentru luna octombrie la prețul de 780 de dolari pentru mia de metri cubi, de aproape cinci ori mai mult decât media plătită anul trecut. Totuși, în ciuda prețului exagerat, gigantul rus a redus atunci cu o treime livrările către R. Moldova.
Într-un final însă vineri, 29 octombrie 2021, în urma unor negocieri de trei zile, Republica Moldova și Gazprom au ajuns la o înțelegere, iar contractul de livrarea a gazelor naturale a fost prelungit pentru încă 5 ani.