Rusia nu a exercitat presiuni politice asupra Chișinăului în cadrul negocierilor privind livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, care a trimis astfel săgeți către Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.
Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună cu omologul său din Republica Moldova, șeful diplomației ruse a acuzat „colegii din Occident” că ar continua să folosească „mijloace nepotrivite” pentru a interpreta cele întâmplate.
„Subiectul gazelor naturale a fost discutat pe scurt, deoarece toate problemele în acest sens au fost rezolvate pe 29 octombrie. În contractul de livrare a gazelor care a fost prelungit cu 5 ani s-a ajuns la un acord privind prețul și s-a convenit continuarea negocierilor într-un format concret în ceea ce privește datoria pentru livrările anterioare. Am observat că unii colegi din Occident, inclusiv Înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, comentând aceste negocieri pozitive, au venit cu acuzații inoportune potrivit cărora Rusia ar fi exercitat presiuni politice asupra R. Moldova în cadrul negocierilor. Nu este așa. Iar acest lucru nu reprezintă decât continuarea tentativelor de a folosi mijloace nepotrivite pentru a interpreta cele întâmplate în spațiul nostru comun. Accentuez încă o dată că dacă niște subiecți economici, în acest caz Gazprom și Moldovagaz, ajung la un acord, atunci ei sunt mulțumiți de condițiile din acest acord. Exact așa a comentat acest contract și doamna Sandu”, a adăugat ministrul rus de Externe.
Referitor la o eventuală întrevedere dintre președinții Maia Sandu și Vladimir Putin, șeful diplomației ruse a precizat că aceasta ar putea avea loc atunci când va exista o dinamică pozitivă în dialogul bilateral.
Amintim că în perioada negocierilor dintre Republica Moldova și Gazprom privind livrările de gaze naturale, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a scris despre presupusele presiuni politice.
De asemenea, la sfârșitul lunii octombrie, după ședința Consiliului de Asociere RM-UE, șeful diplomației europene a declarat că „Uniunea Europeană vede încercări ale Gazprom de a exercita presiuni politice asupra R. Moldova în schimbul scăderii prețurilor la gaze”.
Afirmațiile respective au fost făcute la scurt timp după ce Financial Times a scris că în cadrul negocierilor Gazprom ar fi cerut autorităților de la Chișinău să ajusteze acordul de liber schimb cu UE și să amâne reformele pieței energetice convenite cu Bruxelles-ul în schimbul reducerii prețului la gaze.