UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea Transnistria, spune Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.
„UE sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea Transnistria, și este pe deplin angajată în direcția unei soluționări globale, pașnice și durabile a conflictului transnistrean. Poziția UE, care include necesitatea eliminării sau distrugerii munițiilor și armamentului Rusiei de pe teritoriul Transnistriei, precum și necesitatea retragerii forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, este reiterată în mod constant de către UE în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ultima dată cu ocazia Consiliului ministerial al OSCE din 2-3 decembrie 2021”, se arată într-o postare a europarlamentarului Eugen Tomac pe rețelele de socializare.
Eurodeputatul afirmă că a primit acest răspuns la o interpelare pe care a adresat-o Comisiei Europene, la împlinirea a 30 de ani de la începutul conflictului înghetat din regiunea transnistreană, care acum este o zonă controlată de Rusia.
Președintele Maia Sandu a declarat că nu există niciun indiciu ce ar trăda pregătiri militare în regiunea transnistreană în contextul invaziei rusești din Ucraina. Șeful statului spune că evoluțiile din stânga Nistrului sunt monitorizate constant de autoritățile de la Chișinău, de cele din Ucraina și de partenerii externi ai țării.