Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul de la București, Marcel Ciolacu, a afirmat, de 1 decembrie, că și-ar dori ca România să se unească cu Republica Moldova, potrivit Agerpres.
„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm… Lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influența sovietică, mai devreme sau mai târziu? (…) Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile, cel puțin. Sau ai varianta mai scurtă în care România se unește cu Republica Moldova și Republica Moldova cu România”, a declarat Ciolacu la un post de televiziune din România.
În context, liderul social-democraților a subliniat că, personal, își dorește varianta mai scurtă.
„Eu mi-aș dori categoric varianta mai scurtă, ca România să se unească cu Republica Moldova. (…) Nu poți să lași o țară pradă din nou Rusiei (…). Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie același ca și al românilor din România – UE și NATO. Am înțeles că în acest moment foarte mulți români doresc unirea cu Republica Moldova (…) Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal, nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a mai spus Marcel Ciolacu.
O cercetare realizată de către CBS-Reseasch, la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” din Republica Moldova, Centrului de Cercetări Sociologice L.A.R.I.C.S din România și a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” relevă faptul că numărul cetățenilor Republicii Moldova care ar vota pentru unirea cu România a trecut de 42%.