Rusia acuză guvernarea din Republica Moldova de „instaurarea dictaturii” și „rusofobie” și amenință voalat cu repetarea scenariului din Ucraina.
Astfel, Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătorului său de cuvânt, și-a exprimat din nou o pretinsă îngrijorare privind situația din Republica Moldova, acuzând Chișinăul că ar instala un „control totalitar asupra tuturor sferelor sociopolitice” și ar continua tentativele „de a impune viziuni rusofobe”, conform unor „scenarii occidentale exersate atât în țările baltice, cât și în Ucraina”.
„Autoritățile de la Chișinău se răfuiesc metodic cu oponenții lor, în primul rând cu cei care, în interesele poporului moldovenesc, optează pentru dezvoltarea unor relații constructive cu Rusia. Pe aceștia este pus automat eticheta de agenți ai Kremlinului și totul se întâmplă conform unui scenariu pregătit din timp. În realitate, ei pur și simplu sunt incomozi pentru regimul de la conducere, pentru că își permit să aibă o părere diferită”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, în cadrul unui briefing.
Reprezentanta MAE de la Moscova a mai amenințat voalat Republica Moldova că ar putea să repete soarta Ucrainei. „De asemenea, după aceleași șabloane baltice și ucrainene, în R. Moldova au loc tentative de excludere a limbii ruse din toate sferele, inclusiv educație și cultură. Totodată, au loc tentative de rescriere a istoriei. Ce va fi mai departe? Urmează prigonirea bisericii ortodoxe moldovenești, care va fi găsită vinovată de faptul că este canonic subordonată Patriarhiei Moscovei? Încălcarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă, care vor fi obligați să își coase steluțe pe mânecă? Istoria deja știe despre astfel de exemple în secolul XX. (…) După așa logică nesănătoasă, se poate ajunge și la o cădere totală… la selecția oamenilor. Pe de altă parte, vedem ce se întâmplă la Kiev. Aceasta este considerată o experiență de succes în R. Moldova?”, a întrebat Zaharova.
Totodată, reprezentanta diplomației ruse a catalogat eforturile autorităților din Republica Moldova de a contracara propaganda rusă drept „cenzură împotriva presei”.
„A fost suficient ca autoritățile să arate cu degetul și Comisia pentru Situații Excepționale a interzis programele informațional-analitice ruse și, pur și simplu, a blocat o întreagă listă de resurse informaționale rusești. Și nu s-au oprit aici. S-a ajuns până la măsuri deschis represive. Mai concret, șase televiziuni independente, care transmit în limba rusă, au rămas cu licența suspendată din 19 decembrie. De asta și vă spun că aceste metode au fost exersate în țările baltice. (…) Următorul pas pe care vor să-l facă autoritățile de la Chișinău este să ia sub control rețelele de socializare și de mesagerie. Astfel este înțeles drumul spre Europa”, a spus Zaharova.
Astfel, purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova a solicitat Chișinăului „să renunțe la acest curs irațional, impus din exterior, îndreptat spre a rupe complet legăturile cu Rusia”, amenințând că toate acestea ar putea avea „consecințe foarte grave și foarte triste”.
Amintim că anterior, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat că nu vrea să asculte lecții de democrație de la cei care nu au nimic în comun cu democrația, referindu-se la declarațiile anterioare ale reprezentantei diplomației ruse. În același context, șefa statului a remarcat că „vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova nu sunt în pericol, ei sunt respectați ca toți ceilalți cetățeni”.