Trupele ruse din regiunea transnistreană au efectuat pe 1 martie exerciții militare, cu trageri din mitraliere de calibru mare. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, citat de publicația ucraineană dsnews.ua, Grupul Operațional al Trupelor Ruse (GOTR) din regiunea separatistă a Republicii Moldova efectuat o sesiune de control.
Exercițiile militare au fost organizate în ajunul zilei în care se împlinesc 27 de ani de la debutul războiului moldo-rus de pe Nistru.
„În perioada de instruire, șoferii și-au îmbunătățit abilitatea de a depăși anumite obstacole pe drum înghețat și au parcurs circa 5 mii kilometri, iar soldații unități de infanterie motorizată au folosit peste 200 mii de muniții (…) Următoarea etapă a pregătirii ar trebui să fie coordonarea plutonului”, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Data de 2 martie este considerată, oficial, data la care a început conflictul militar, chiar dacă primele ciocniri au avut loc mult mai devreme, încă de la sfârșitul anului 1991.
În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detaşamente ale cazacilor au atacat secţia de poliţie din Dubăsari şi au luat ostatici 32 de poliţişti şi 2 stagiari.
Posturile de gardişti şi miliţieni erau asigurate şi cu maşini blindate din dotarea armatei ruse.
Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri ale preşedintelui Mircea Snegur şi ale Parlamentului de la Chişinău către comunitatea internaţională, denunţând agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova.
CITIȚI ȘI: Amintirile unor luptători în războiul de pe Nistru (1)
Războiul s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992 când preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, şi al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.
Armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum trebuia să o facă, potrivit angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.
CITIȚI ȘI: Amintirile unor luptători în războiul de pe Nistru (2)
La acțiunile militare din 1992 au luat parte aproximativ 30 de mii de persoane. 287 dintre acestea au decedat, dintre care 198 de militari din Armata Naţională şi 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Peste 300 de persoane au rămas invalide. Sprijinul autorităților pentru aceștia este aproape nul.