Socialiștii lui Dodon vor elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova și o vor prezenta în Parlamentul de la Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de deputații PSRM, care au dat de înțeles că noua lege ar putea fi votată în această lună.
„Vom elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor. Vineri, va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului relațiilor interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlamentul R. Moldova. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă, pe care o vorbesc o bună parte din cetățenii Republicii Moldova. Ei tot sunt plătitori de impozite, cetățeni ai țării și nimeni nu le poate anula drepturile”, a declarat socialistul Vlad Batrîncea într-o conferință de presă.
Amintim că la 21 ianuarie 2021, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, Curtea a stabilit că statutul special prevăzut pentru limba rusă în legea contestată contravine Constituției și că prin această prevedere sunt discriminate limbile vorbite de reprezentanții altor minorități etnice din R. Moldova.
S-a întâmplat după ce pe 16 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat un șir de legi controversate printre care proiectul de lege care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul R. Moldova la același nivel cu limba română.
Înainte de a fi votat în Parlament, respectivul proiect de lege elaborat de un grup de deputați socialiști a fost dur criticat și de experții CNA. Ei au atenționat că această inițiativă este un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, dar și că ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea ei implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.