Mihai Ghimpu, fostul lider al Partidului Liberal, a criticat dur autoritățile de la Chișinău pentru demersurile disperate pe care le-au făcut către autoritățile ucrainene cu privire la amânarea interdicției de circulație impusă mașinilor cu numere din regiunea transnistreană.
„În loc să mulțumești Ucrainei pentru interzicerea circulației transportului cu numere „PMR” pe teritoriul ei pentru că au luat această decizie doar în interesul RM și să le spui „nacialnicilor” (șefilor – n. red) din așa-zisa „Republică Transnistreană Moldovenească”, că Ucraina procedează corect și, de fapt, toate mașinile din stânga Nistrului trebuie să circule nu cu numere neutre, dar cu numere de RM, întrucât permiterea separatiștilor de a circula cu numere neutre pe teritoriul altor state, juridic, înseamnă susținere politică și economică a regimului separatist din stânga Nistrului, Guvernarea PAS roagă autoritățile ucrainene să le mai permită separatiștilor un timp circulația cu numerele statului-fantomă. Iată de ce, timp de 30 de ani, așa-zisele organe ale „PMR” își bat joc de liceele românești din stânga Nistrului, de cetățenii care au în stânga Nistrului pământ în proprietate și în genere de statul RM. Subordonarea politică Moscovei și nu Chișinăului înseamnă crimă împotriva statului din care faci parte. Și dacă astăzi Ucraina e de partea RM, Guvernarea PAS trebuie să folosească această situație și să acționeze în folosul RM, nu în folosul celor care se fac stăpâni pe pământul nostru!”, a spus Mihai Ghimpu, cel care a asigurat interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010.
Potrivit fostului lider al PL, stataliștii pro-ruși au plecat de la guvernare, au venit stataliștii pro-UE, iar politica față de Rusia, care ocupă teritoriul R. Moldova, a rămas aceeași.
„Acum, stimați cetățeni, înțelegeți de ce Kozak pe 11 august a fost în vizită la Chișinău? Sau de ce Președintele Maia Sandu n-a spus nici un cuvânt despre ocupația Transnistriei și a orașului Tighina de către Rusia când a vorbit la Summitul Platformei Internaționale Crimeea de la Kiev? Sau când a zis, în data de 2 martie curent, că „conflictul transnistrean în 1992 a început din cauza corupției”! Și iată în felul acesta, dragă lume, stataliștii „PAS cu PAS” REZOLVĂ PROBLEMA „TRANSNISTREANĂ” de la 1992 încoace. Cu timpul sper să înțelegeți din ce în ce mai mult, după asemenea PAȘI de-ai guvernării actuale, de ce am fost de la bun început reticent față de actuala doamnă Președintă. Au plecat de la guvernare stataliștii pro-ruși și au venit stataliștii pro-UE, dar politica față de Rusia, care ocupă 1/3 din teritoriul Republicii Moldova nu se deosebește cu nimic! Nu cred, că asta v-ați dorit când ați dat votul”, a punctat Mihai Ghimpu.
Amintim că Ucraina a decis că, începând cu 1 septembrie 2021, șoferii care au mașini cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană nu mai pot circula pe teritoriul său. Astfel, aceștia sunt obligați să respecte legislația R. Moldova și să își schimbe plăcuțele de înmatriculare transnistrene cu cele neutre cu inscripția „MD” dacă își doresc să participe la traficul internațional.
De atunci, autoritățile R. Moldova fac demersuri disperate către cele din Ucraina solicitându-le să amâne interdicția respectivă, dar ucrainenii nu vor să facă un pas înapoi de la înțelegerea, amânată deja de două ori, dintre guvernele de la Chişinău şi Kiev.
Ulterior, liderul separatist Vadim Krasnoselski, a spus că, de fapt, Tiraspolul în urma unor „negocieri dificile” a reușit să convingă Chișinăul cu privire la amânarea cu cel puțin jumătate de an a restricției respective și s-a arătat nedumerit de refuzul Kievului în acest sens. Mai mult, potrivit lui Krasnoselski, propunerea separatiștilor a fost susținută și de Dmitri Kozak, adjunctul lui Putin, care a spus că Maia Sandu „i-ar fi dat asigurări, pe 11 august curent, în timpul vizitei sale la Chișinău, că în toamnă nu va fi nicio blocadă la adresa Transnistriei”.
Câteva zile mai târziu, Igor Grosu președintele Parlamentului de la Chișinău, a negat declarațiile liderului separatist de la Tiraspol, subliniind că „decizia ne-a aparținut nouă, nu dlui Kozak”.