Platforma Demnitate și Adevăr cere publicarea contractului semnat recent de către Moldovagaz și Gazprom în vederea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova și anticipează proteste masive împotriva creșterii în lanț a prețurilor.
Potrivit formațiunii politice, secretizarea documentului ar fi dovadă că autoritățile R. Moldova au convenit cu Federația Rusă să abandoneze gazoductul Iași-Chișinău, să amâne implementarea pachetului energetic III pentru următorii 5 ani, precum și să crească urgent tarifele la gaz.
„Platforma DA condamnă graba ANRE de a aproba, contrar procedurii legale, la indicația inexplicabilă a Comisiei Situației Excepționale, noile tarife provizorii la gazele naturale. Formațiunea noastră consideră că, în lipsa publicării contractului semnat de Moldovagaz și Gazprom și în contextul unor prevederi din protocolul semnat de ministru Spînu cu conducerea concernului rus, creșterea urgentă a tarifelor, precum și amânarea implementării pachetului energetic III pentru următorii 5 ani, dar și abandonarea gazoductului Iași-Chișinău, au fost convenite cu Federația Rusă. Secretizarea contractului cu concernul rus poate fi o dovadă suplimentară a ipotezei noastre. În acest context, cerem repetat publicarea acestui contract de interes public, precum și demisia conducerii Moldovagaz și ANRE”, se arată într-o solicitare publică.
Totodată, formațiunea își exprimă regretul că actuala guvernarea nu vine cu nicio măsură de sprijin în ceea ce privește compensarea creșterii prețului la gaze pentru industria autohtonă.
„În asemenea condiții, ne putem aștepta la majorarea semnificativă a prețurilor în lanț pentru mai multe mărfuri, inclusiv pentru cele de primă necesitate, întrucât marea majoritate a întreprinderilor de procesare activează preponderent pe gaz. Constatăm, de asemenea, că Guvernul nu a identificat surse nici pentru susținerea business-ului mic și mijlociu. Guvernarea continua, astfel, politica defavorizării producătorilor autohtoni, deși, este obligată să identifice resurse financiare pentru susținerea agenților economici-producători, care asigură, tot mai greu, menținerea locurilor de muncă pentru cetățenii R. Moldova.
În același timp, există multe semne de întrebare în privința sistemului de susținere din partea guvernului a consumătorilor casnici la achitarea facturilor la gaze, în condițiile în care pentru compensații sunt propuse resurse bugetare modeste, care sunt acordate și pentru cei, care sunt în stare să achite creșterea prețurilor la gaze. Acest lucru poate fi considerat ca o risipă de bani publici. Considerăm că, înainte de a fi aprobat, mecanismul de compensare trebuia consultat cu societatea.
Platforma DA cere ca statul să intervină cu un ajutor mai mare pentru familiile cu venituri mici și medii, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale și sunt dependenți de consumul de gaze în volum mult mai mare, decât cel anunțat pentru alocarea compensațiilor.
Menționăm că, Platforma DA este extrem de îngrijorată în legătură cu creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale, care va afecta dur economia și va duce la scumpiri în lanț. Ținând cont de atmosfera tensionată din societate și reacția întârziată și irelevantă a guvernării, Platforma DA anticipează proteste masive împotriva creșterii galopante, în lanț, a prețurilor”, a mai subliniat formațiunea.
Amintim că la 9 noiembrie, responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din R. Moldova au anunțat că pentru luna noiembrie, cetățenii vor achita un tarif provizoriu de 10, 26 lei (fără TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale, în timp ce, până acum, aceștia au plătit doar 4,2 lei.
Ulterior, în urma creșterii de 2,4 ori a tarifelor la gazele naturale, Guvernul de la Chișinău a anunțat compensații la factura la gaz pentru toți cetățenii.
Majorarea tarifelor vine după ce, la 28 octombrie, Republica Moldova și Gazprom au prelungit contractul de livrare a gazelor naturale pentru încă 5 ani. Astfel, începând cu 1 noiembrie 2021, prețul de calcul al gazelor naturale procurate este determinat conform formulelor agreate de părți în contract.