La 5 decembrie 2021, s-au împlinit opt ani de la adoptarea Hotărârii Curții Constituționale privind faptul că limba română este limba oficială în Republica Moldova.
Curtea Constituțională a decis atunci că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituției, potrivit cărora, limba de stat este cea „moldovenească”.
În dispozitivul hotărârii CCM sunt decise trei elemente esențiale pentru definirea limbii oficiale a Republicii Moldova. „1. În sensul Preambulului Constituției, Declarația de Independență a Republicii Moldova face corp comun cu Constituția, fiind textul constituțional primar și imuabil al blocului de constituționalitate.
2. În cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independență și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independență prevalează.
3. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în respectiva hotărâre.
Deși au trecut 8 ani de la această hotărâre istorică a CCM, nicio legislatură a Parlamentului de la Chișinău nu a inclus pe ordinea de zi subiectul modificării articolului 13 din Constituția Republicii Moldova în conformitate cu prevederile incluse în Declarația de Independență.
În vara acestui an, după ce Partidul Acțiune și Solidaritate, o formațiune proeuropeană, a câștigat în premieră majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, Academia de Științe a Moldovei a venit cu un apel către Președinție, Parlament și Guvern prin care a solicitat modificarea articolului 13 din Constituție conform adevărului științific, alăturându-se astfel unei inițiative în acest sens lansate de Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Institutul de Filologie Română „B.P.Hașdeu” și Institutul de Istorie al Republicii Moldova. Tot atunci, Consiliul Național al Românilor din Ucraina a anunțat că susține demersul respectiv, astfel încât sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română” în Constituția R. Moldova.
Ulterior, Igor Grosu, președintele Parlamentului de la Chișinău, a declarat că apelurile respective sunt auzite, dar deocamdată nu se cunoaște cum și când se vor găsi voturi în Parlament pentru modificarea articolului 13 din Constituție. Totuși, oficialul a subliniat că și-ar dori ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. În acest sens, precizăm că pentru a efectua modificări la Constituția R. Moldova este nevoie de 67 de voturi, iar PAS are în prezent 63 de deputați în Parlamentul de la Chișinău.
Amintim că Declarația de Independență, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituția, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii și socialiștii, stabilește că limba de stat se numește „moldovenească”.