Sâmbătă se împlinesc nouă ani de la protestele izbucnite după ce au fost anunțate rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009, care îi prezentau drept câștigători pe comuniști. În urma manifestațiilor reprimate violent, regimul Voronin a fost înlăturat de la putere.
În 2016, Procuratura Generală a Republicii Moldova a publicat o serie de date referitoare la evenimentele din 7 aprilie 2009. Halucinant este că înainte de a transmite informații cu privire la infracţiunile comise de reprezentanţii autorităţilor împotriva protestatarilor, procurorii vorbesc despre cauzele penale pe numele persoanelor care au devastat clădirea Parlamentului și a Președinției.
„Au fost pornite 102 cauze penale în privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea sediilor edificiilor puterii centrale ale Republicii Moldova, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii”, notează procurorii. Dintre cele 102 cauze penale au fost expediate în judecată 31 de cauze penale în privinţa a 43 de persoane. Instanţele de judecată au pronunţat 19 sentinţe în privinţa a 28 de persoane, iar condamnări au fost pronunţate în 9 cauze penale în privinţa a 14 persoane. O persoană a fost achitată, şi a fost încetat procesul penal în 9 cazuri în privinţa 13 persoane.
Procurorii au cercetat şi infracţiunile săvârşite de reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi altor persoane, catalogate ca exces de putere, tortură, etc. Astfel, au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări cu privire la infracţiuni, iar în 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat. Din numărul total al plângerilor, în 71 de cazuri au fost pornite cauze penale (42 – tortură, 19 – exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni).
Totodată, au fost finalizate şi expediate în judecată 28 de dosare în privinţa a 47 de colaboratori de poliţie. În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibil de stabilit identitatea persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.
Procuratura Generală subliniază că deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate de procurori în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010, până în prezent, la examinarea a 13 dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări. Exemplele în acest sens sunt date de cazurile Gumeniță și Corduneanu și Russu:
– Iacob Gumeniţă – expediat instanţei de judecată pe 21 mai 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Cauza penală se află pe rol în Judecătoria Buiucani, unde au avut loc mai multe şedinţe, fără a fi pronunţat verdictul.
– Petru Corduneanu şi Dumitru Russu – expediat instanţei de judecată pe 26 februarie 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. După ce Judecătoria Buiucani i-a achitat pe ambii (6 august 2014), pe motiv că fapta nu a fost săvîrşită de inculpaţi, pe 20 august 2014 procurorii au declarat apel, iar cauza se află pe rolul Curţii de Apel Chişinău.
În urma protestelor anticomuniste, tânărul Valeriu Boboc și-a pierdut viața în condiții care nu au fost elucidate nici în ziua de azi. Cel puțin încă două alte persoane au decedat în context similar.
Citiți mărturii ale participanților la proteste aici:
- 7 aprilie 2009: „Au crezut că dacă distrug, vor cădea geamurile regimului”;
- Protestele din aprilie 2009: „Erau mulți care au ieșit să se plimbe, să bea o bere”;
- Victimă a abuzurilor din aprilie 2009: Am plecat de-acolo strigând „Victorie!” (fragment);
- Interviu cu Natalia Morari (partea I), interviu cu Natalia Morari și cu tânărul N. T. (partea a II-a);
- „București este cu voi! Comuniștii la gunoi!”;
- Aprilie 2009: „Dați-ne tinerii înapoi!”;
- Noi nu uităm: 7 aprilie 2009.